Onderhoud en verzorging sieraden

Belangrijke tips voor het juiste onderhoud van en gebruiksregels voor uw I.T.T.C sieraden:

  • Bescherm uw sieraad tegen krassen en butsen.
  • Vermijd het contact tussen uw sieraad en harde oppervlakken. Doe het niet aan boven een harde vloer.
  • Doe het sieraad af voordat u gaat sporten, huishoudelijk of ander ruw werk gaat doen en wanneer u gaat slapen of douchen.
  • Vermijd het contact tussen het sieraad en chemische middelen zoals parfum, schoonmaakmiddelen en middelen gevonden in zwembaden.

 

Tips voor het onderhoud van jouw lederen sieraad

Om lang van jouw leren sieraad te genieten zijn er een aantal dingen in je achterhoofd te houden.

Als je een leren sieraad aanschaft wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is goed om je daarbij te bedenken dat leer een natuurproduct is. Wij besteden uiteraard zorgvuldig aandacht aan het selecteren van de beste kwaliteit voor onze klanten.

Ondanks dat is het goed om onderstaande tips door te lezen om zo lang mogelijk van jouw leren ketting of armband te genieten.

Schoonhouden en schoonmaken

Het schoonmaken van leer, dus ook leren sieraden, kan je het beste doen met een ledercleaner. Dit is een middel wat speciaal bedoelt is voor het reinigen van leer en wat rekening houdt met de natuurlijk eigenschappen hiervan. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen om jouw leren ketting mee te reinigen. Wellicht ten overvloede: een wasbeurt in de wasmachine is funest voor een leren sieraad.

Voeding

Leer is een natuurproduct, en het belangrijkste voor het in topconditie houden van leer is dat het “gevoed” blijft.

Een leren sieraad wat je bij Leren Veterketting koopt is bij levering ruim voldoende voorzien van voedingsstoffen. Deze voedingstoffen worden echter langzaam maar zeker door het leer “verbruikt”. Zodra de voedingsstoffen afnemen zal het leer langzaam in kwaliteit gaan verminderen.

Als deze voedingsstoffen niet tijdig worden aangevuld kan er, na langere tijd, breuk optreden in het materiaal. (goed om te melden dat dit een proces is wat vele jaren in beslag neemt) Om het leer in topconditie te houden en zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw leren sieraad is het dus belangrijk om periodiek enig onderhoud te plegen aan jouw leren ketting of armband.

Er zijn vele middelen op de markt voor het onderhoud van jouw leren sieraad, de kans is zelfs groot dat je zo’n middel al gewoon in huis hebt! Het maakt namelijk niet uit welk merk of type middel je gebruikt voor het onderhoud. Zodra het geschikt is voor “leer”, is het een goed middel om jouw leren sieraad even kort mee in te smeren.

Zorg dat je de voeding even laat intrekken voordat je het uitpoetst. En als je het uitpoetst zorg er dan voor dat je dat goed doet. (je wilt geen vlekken op je hagelwitte overhemd)

Bescherming

Je kan, na reiniging en voeding nog een extra laag aanbrengen om uitdroging van het leer te voorkomen. Je kan hiervoor een leerspray gebruiken, deze zorgt er voor dat jouw lederen sieraad voor langere tijd is beschermd tegen inwerking van buitenaf. Je hoeft hier geen speciale middeltjes voor aan te schaffen, de leerspray zoals je deze voor bijvoorbeeld je schoenen gebruikt is hier een perfect middel voor.

Chemicalien

De uitdrukking “zo taai als leer” is niet uit de lucht komen vallen. Leer is een zeer duurzaam materiaal, het heeft als natuurproduct echter wel wat vijanden. Chemicalien zijn hier een voorbeeld van en in het bijzonder zwavelhoudende stoffen en chloor.

Het is dus “best practice” om te zorgen dat je leren sieraden niet in contact komen met deze stoffen. Dat maakt ook dat je bij een zwembadbezoek je leren sieraad het beste thuis kan blijven.

Ook het (overmatig) in contact komen met alcohol doet jouw lederen sieraad niet veel goeds. Let dus op met overmatig gebruik van parfum of aftershave op jouw leren ketting.

Water

Water en leer is ook een niet gelukkige combinatie. Je kent het misschien wel van schoenen en jassen, ditzelfde geldt uiteraard voor jouw leren ketting. Zorg dat jouw leren sieraad zou min mogelijk in contact komt met water. Doe ze af voor het douchen en ga er ook niet mee zwemmen.